2018. 08. 16 Látogatás az Esőemberke Alapítványnál

Az AOSZ Autista Majorságok Hálózatának koordinátoraként további látogatásokat tettem az Autista Majorságok Hálózatának intézményeiben. Szombathelyen az Esőemberke Alapítvány Holnap Háza Lakóotthonában és a Ma Háza Foglalkoztatóban 2018. augusztus 16-án jártam.

A látogatás alkalmával megtekintettem az autista felnőttek számára nyújtott szolgáltatásokat, az ott folyó szakmai munkát. A modern, családias lakóotthonban 10 lakó él egy-, illetve kétszemélyes lakószobákban. Az épület minden helyiségében vizuális eszközök segítik a lakók mindennapi életvitelét térben, időben és az önálló tevékenység végzésében egyaránt.

A fiatalok minden nap egyéni- illetve csoportos képességfejlesztésben és közös játékos foglalkoztatásban vesznek részt. A lakóotthon idén ünnepli 10 éves fennállását, ebből az alkalomból minden lakónak teljesítik egy különleges kívánságát, melyről a lakóotthon facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatunk. A folyosókat a lakók által készített színes, fantáziadús rajzok díszítik. A lakóotthon gyönyörű, füvesített kertje a lakók szabadidejének tartalmas eltöltését szolgálják. A kertben különböző zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, a munkálatokban a lakók és segítőik közösen vesznek részt.  A gyümölcsfák még inkább emelik a kert különleges hangulatát. A nagy területen elterülő levendulából illatzsákok készülnek.

A lakóotthon melletti ingatlanon működő foglalkoztatóban különböző munkafolyamatokat végeznek autizmus spektrumzavarral élő, valamint más megváltozott munkaképességű társaink. A foglalkoztató udvarára különféle gyógynövényeket és konyhakerti növényeket ültettek és erre a területre is levendulabokrok ültetését tervezik.

A kertvárosi övezetben fekvő épületek barátságos és biztonságos környezetet kínálnak az ott élő lakók és ott dolgozó társaink számára.

A látogatás alkalmával készült fotókat alábbi galériánkban tekinthetik meg.

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://www.esoemberke.hu/

 

« vissza a galériához