Fogászati centrumot kaptak a fogyatékkal élők Szegeden!

Országszerte hat speciális fogászati centrumot alakít ki a kormány annak érdekében, hogy a súlyos fogyatékkal vagy speciális igényekkel élők számára is elérhetőek legyenek a fogmegtartó kezelések. A centrumokra – köztük a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán kiépített rendelőre – összesen 300 millió forintot költenek.

Míg korábban csak fogeltávolításra volt lehetőségük speciális körülmények között a fogyatékkal élőknek, ezentúl a fogmegtartó kezelések és az implantátumok beültetése is elérhető számukra. Sőt, miután altatóorvos is dolgozik majd itt, azokat is kezelni tudják, akik nem együttműködőek. A szegedi centrumra – amelyet a kar udvarán lévő korábbi raktárhelyiségből alakítottak ki – 58 forintot költöttek, ebből 40 millió forintot az egészségügyi kormányzat, 18 millió forintot az egyetem biztosított.

A centrumok kialakítására 300 millió forintot költött a kormány, emellett 2000-es esetszámmal az állam finanszírozza az ellátást is. Zombor Gábor azt mondta: a jövőben az igény határozza meg, hogy szükséges-e bővíteni a finanszírozott esetek számát vagy a helyiségeket.

Az államtitkár elmondta: a szegedi speciális fogászati centrum átadását követően tárgyal prof. dr. Nagy Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánjával a kar épületének felújításáról. “Cél, hogy méltó körülmények legyenek, hiszen a magyar egyetemek közül az egyik legpatinásabb és legmagasabb színvonalú fogorvosképzés Szegeden van. Fontos, hogy olyan körülmények jöjjenek létre, ami akár az egyetem bevételeit is növeli, mert, ha megfelelő az oktatóbázis és a körülmények, akkor többen is választhatják az önköltséges képzést” – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár, aki egyelőre meghallgatja a dékán terveit, majd ennek ismeretében számít a folytatásra.

Zombor Gábor hangsúlyozta: ezen változtatni szeretnének, és azt szeretnék elérni, hogy amíg a kapacitás engedni, helyben lássák el a betegeket, de ha önként úgy dönt a beteg, hogy máshol kívánja kezeltetni magát, akkor az a jogszabályoknak megfelelően történjen. “Azért nem alkalmazzák a kórházak ezt a rendelkezést, mert a rendszer nem preferálja, tehát a finanszírozásban bünteti, ha ezt hivatalosan kezelik. Másrészt a hálapénz átszövi az egészségügyet, így döntően személyes kapcsolatokon keresztül történik a más intézményekben való kezelés” – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt a kórházi térítési díjról is, amelyet azoknak kell fizetniük, akik a lakóhelyüktől távol kívánnak egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. “Ez a jelenlegi jogszabályban is ott van, tehát, aki önként a lakóhelyén illetékes egészségügyi intézményen túl eső területen kíván ellátást igénybe venni, annak fizetési kötelezettsége van. Jelenleg ezt a kórházak azonban nem tartják be, hiszen van olyan rendelkezés, amely bünteti a kórházakat: csökkentett finanszírozást kapnak ilyenkor.”

 

forrás:  SzegedCafé