Felhívás! Folytatódik az „Autizmusban érintett családokat segítő modellprogram”

Az AOSZ 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millió forintos támogatásából valósította meg az „Autizmusban érintett családokat segítő modellprogramját”. Az eredményeket bemutató nyilvános szakmai beszámoló ITT olvasható.

2019 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fülöp Attila szociális államtitkár képviseletében további 5 millió forintot biztosított a modellprogram folytatásához (43239-3/2019/SZOCSZOLG iktatószámú támogatói okirat). A koronavírus járvány miatt azonban a 2020-ra tervezett feladatok nagyrésze halasztódott, a projektidőszak meghosszabbításra került (X/4091-2/2020/SZOCSZOLG iktatószámú támogatói okirat). A meghosszabbított határidőig, azaz 2021. november 30-ig fognak megvalósulni a projekt legfontosabb tartalmi elemei, a két képzés és az ezeket követő szupervíziók.

A modellprogram célja, hogy a speciális felépítésű képzési programok megvalósításával olyan laikus személyeket képezzünk ki, akik utána képesek a családban élő, autizmusban érintett gyermekek vagy felnőttek támogatására, pár órás felügyeletére, kísérésére, akár a szülő, gondviselő átmeneti távollétében is.

A képzési programok kidolgozása és megvalósítása egyaránt az Autizmus Alapítvány (1089 Budapest, Delej u. 24-26.) szakembereinek közreműködésével történik. Külön képzés szól a gyermekkorú, és külön a felnőtt korú személyeket támogató segítőknek, de a képzések felépítése azonos: a segítők először egy kétnapos blokkban elméleti felkészítést kapnak, utána az autizmusban érintett személlyel és családjával otthonukban találkoznak és a tanult módszertant alkalmazva ismerkednek, majd egy következő kétnapos képzési blokkban szakemberek irányításával megbeszélik, feldolgozzák a tapasztalatokat. A képzésben tehát közvetlenül csak a képzésre jelentkező segítő személy vesz részt. Az autizmussal élő személyt nevelő család oly módon kapcsolódik a programba, hogy otthonában fogadja a segítőt, lehetőséget biztosítva számára a képzésen tanultak gyakorlatban történő megvalósítására.

Miután a segítők elvégezték a képzéseket és teljesítették a modellprogramban vállalt közreműködői feladatukat, a továbbiakban önállóan, saját döntésük szerinti formában és keretek között folytathatják segítői tevékenységüket, melynek felügyeletére és ellenőrzésére az AOSZ-nak már nincs hatásköre. Autizmus-szakmai támogatást azonban a képzés elvégzése után is folyamatosan biztosítunk a segítőknek: szupervíziókat szervezünk számukra, ahol szakemberekkel konzultálva bővíthetik tudásukat, gyarapíthatják tapasztalataikat. A 2018-ban kiképzett segítők eddig két szupervízióban vehettek részt, az idén sorra kerülő két képzést követően pedig további három szupervíziót tervezünk.

A modellprogram egyik legfontosabb eredménye, a nem nyilvános, de a családok számára hozzáférhető segítői névjegyzék a modellprogram befejezése után is megmarad: A képzéseket sikeresen elvégző segítők bekerülhetnek az AOSZ által kezelt, nem nyilvános segítői névjegyzékbe, és amennyiben egy család segítő személy támogatását szeretné igénybe venni, az AOSZ honlapján keresztül tud nekik üzenetet küldeni. Az üzenet adattartalma meghatározott, a következőket lehet megadni: a támogatás helyét megye szerint, a támogatandó személy gyermek- vagy felnőttkorát, valamint az igénylő elérhetőségeit. Az igénylés email formájában megjelenik a nem nyilvános névjegyzékben szereplő segítőknél, akik eldöntik, van-e kapacitásuk a megjelölt kategóriában támogatást nyújtani, és amennyiben valamelyiküknek igen, úgy az a segítő közvetlenül kapcsolatba lép az igénylővel. Az AOSZ tehát érdemben már nem vesz részt a szolgáltatás közvetítésében, az igénylő és a segítő közötti közvetlen kapcsolat létrehozásában, szerepe ebben a fázisban abból áll, hogy a honlapján folyamatosan biztosít egy felületet a családoktól jövő igénylések automatikus továbbításához. Ez a felület INNEN elérhető.

Az AOSZ honlapján már megnyílt ez az oldal, a nem nyilvános névjegyzékben szereplő segítők a fönt ismertetett protokoll szerint elérhetőek. Jelenleg azok a segítők szerepelnek a névjegyzékben, akik 2018-ban elvégezték a modellprogram felnőttkori segítőknek szóló képzését. Bízunk benne, hogy a modellprogram további képzései is sikeresek lesznek, minél több segítő kerül a nem nyilvános névjegyzékbe, alapot teremtve egy a családok által nagyon igényelt szolgáltatási forma kiépítéséhez.

Várjuk további segítők és nekik partnerséget, gyakorlási lehetőséget biztosító családok jelentkezését a modellprogramba az aktuálisan meghirdetett két képzésünkhöz kapcsolódóan.

Gyermekkori segítőknek szóló képzés

Autizmussal élő gyermekeket nevelő családok támogatása, a lakókörnyezetben segítő személyek képzésén keresztül E-001430/2016/D005

A FELHÍVÁS ITT található, TÁJÉKOZTATÓNK INNEN elérhető, a képzés ÓRARENDJÉT ITT lehet megnézni, a JELENTKEZÉSI LAP és a CSALÁD NYILATKOZATA – GYERMEKKORI KÉPZÉS GYAKORLÁSHOZ letölthető.

A felnőttkori segítőknek szóló képzés:

Segítők képzése autizmussal élő személyek otthoni támogatására E-001430/2016/D004

A FELHÍVÁS ITT található, TÁJÉKOZTATÓNK INNEN elérhető, a képzés ÓRARENDJÉT ITT lehet megnézni, a JELENTKEZÉSI LAP és a CSALÁD NYILATKOZATA – FELNŐTTKORI KÉPZÉS GYAKORLÁSHOZ letölthető.

Figyelem! Az érvényben lévő járványügyi jogszabályi rendelkezésnek megfelelően – 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet felnőttképzőkre vonatkozó (5) pontja – mindkét képzést online formában valósítjuk meg. A további részleteket a képzési felhívások tartalmazzák.