Miskolci Autista Alapítvány

Ahhoz, hogy egy olyan lakóotthon felépüljön, mint a Miskolci Autista Alapítványésok mindennek kellet változni a magyar társadalomban. A változás, ami után sorra alakultak a civil szervezetek, 1990-ben történt. A miskolci alapítvány két év után jött létre, és sok egyéb, konkrét, lépésenként megvalósítható terve mellett, távlati célkét egy autista otthon megépítését vállalta. Erre csak három évet kellett várni, hiszen 1995-ben megkezdődött az építkezés, amely három ütemben kerül megvalósításra. Ebből kettő már teljesült. 

Az első ütemben a már meglévő 84 nm-es házat felújították és bővítették. Ekkor 15 napköziotthonos és 5 bentlakáson autistát tudtak ellátni. A második ütemben a lakóotthon és a közösségi helyiségek következtek. Ezzel 15 fiatalnak adtak otthont. 

Szerencsés időben indultak: A Kézenfogva Alapítvány Fészek programja is ekkor indult, amely a lakóotthonok létesítéséhez nyújtott/nyújt anyagi támogatást. A miskolci lakóotthonhoz is hozzájárultak. A harmadik ütem a befejezéséhez közeledik. Ha az utolsó “kapaváság” is megtörténik, akkor 8 új apartmannal és egy tornateremmel lesz gazdagabb a ház, és újabb 10 fiatal ellátását is meg tudják oldani. (ehhez az OFA ad támogatást.) 

Azt mindenki tudja, hogy egy ilyen otthonház fenntartása az állami normatívákból nem lehetséges. Erre gondoltak a miskolciak is, amikor megépítettek egy ebédlőt (az OFA-tól nyert pályázati pénzből is), illetve egy házhozszállítási/kihordásos konyhát 300 fő részére. Ez a vállalkozás remélhetőleg megteremti az otthon biztonságos működtetésének alapjait. Az otthonhoz tartozó nagy kertben pedig konyhakerti zöldségeket termesztenek, ezzel csökkentve a konyha kiadásait. Terveik között állattartás is szerepel. 

Az építkezés mellett a tartalmi munkára is van energiájuk. A képzéskötelezett gyerekeknek biztosítják a szakértői bizottság által előírt fejlesztést (8 fő), a munkára képeseknek (12 fő) a pécsi UWYTA Rahabilitációs és Foglalkoztató Kht. ad munkát. Terveik és álmaik egyaránt vannak, és a miskolci csapatnak lesz is energiája a megvalósításra. 

Az otthonban folyó színvonalas gyógypedagógiai munkáért Göncz Árpád (akkori köztársasági elnök) 2000 májusában, személyes nagyrabecsülése jeléül, aranyérmet adományozott az alapítványnak.

Kapcsolatfelvétel: Szalkainé Haraszti Krisztina otthonvezető, 
3532 Miskolc, Csermőkei út 2/a. Telefon: (46) 532-476 
 
Honlap:  A Miskolci Autista Alapítvány bemutatása