Meghalt dr. Bernard Rimland

“Az autizmus világa elvesztett egy óriást, Bernard Rimland-et” – ez áll most az ARI (www.autismresearchinstitute.com) nyitóoldalán, alatta Rimland mosolygós képe. A következő oldalon pedig Markkal, felnőtt autista fiával, együtt mosolyognak a fényképezőgép objektívébe. 

Dr. Stephen M. Edelson, az ARI igazgatójának méltató és a pálya ívét felrajzoló írása szintén az ARI honlapján olvasható. Ebből ragadtam ki ezt az idézetet: “Dr. Rimland be fog vonulni történelembe, mint az a személy, aki véget vetett az autizmus sötét korszakának, reményt és segítséget adva az autista gyerekeknek.” 

A 78 éves korában elhunyt Rimland 1960-ban kezdte munkáját az autizmus területén. Hároméves pszichiáteri múlt állt mögötte, amikor 1956-ban született Mark fia. Akkor találkozott először autistával. Addig még csak nem is hallott erről, de nemcsak ő volt így ezzel, hanem 35 éve praktizáló, szintén pszichiáter kollégája is. 

Természetes volt, hogy Rimland belevetette magát az ismeretek megszerzésébe, és rögtön beleütközött a rigid, hideg anya elméletbe, ami nem kevesebbet állított – mérhetetlen lelkifurdalást okozva az anyáknak – hogy hideg, szeretettelen magatartásuk okozza az autizmust. Mark nagyszerű, szeretetre méltó kisgyerek volt, akit ő és Gloria, a felesége, nagy-nagy szeretettel vettek körül. A gyakorlatban tapasztalta, hogy ez az elmélet rossz és destruktív. 

Rimland kutatásainak eredménye az autizmus biológiai megközelítése. 1964-ben megjelent könyvében összegezte a gyerekkori autizmussal kapcsolatos ismereteit: The Syndrome and Its Implications for a Neural Theory of Behavior. Ez a könyv megváltoztatta az autizmusról gondoltakat, és elnyerte a Century Award elnevezésű díjat, kitűnő hozzájárulásáért a pszichológia tudományához. Egy újságíró így fogalmazott: (Rimland) “Elfújta Bettelheim összes elméletét a pokolba.”  
1967-ben megalapította a nonprofit Autism Research Institute-ot, és innen gyűrűzött tovább a DAN! (Defeat Autism Now), azaz a Győzzük le az autizmust most! gondolata. (Első konferenciájukat 1995-ben ugyanis ezzel a címmel hirdették meg.) Sokan vitatják ő és munkatársai megállapításait, kutatási eredményeit, sokan pedig követői lettek. Halála nemcsak családját (feleségét, három gyermekét) és közvetlen munkatársait, hanem a szülőket is megrázta, köztük magyar szülőket is. A szülői hálát (és talán az elfogultságot) bizonyítja gregory naplóbejegyzése, amelyet B. Rimland halálhírének hallatán írt ahttp://adventuresinautism.blogspot.com weblapon: “If there is ANY justice in this world, dr. Bernard Rimland will get the Nobel Prize.” (Ha egyáltalán lenne igazság a földön, dr. Bernard Rimland Nobel-díjat kapna”.) 

A kutatóintézet orvosai, mukatársai továbbfolytatják a munkát, és az ő szellemében tartják meg 2007. január 27-28-án a soron következő DAN! minikonferenciát Floridában, a tavaszi konferenciát pedig április 20-22. között Alexandriában (Virginia). 

Ferenczy Ágnes