KoraiMadár a Koraiban – az EarlyBird Program

A program segített abban, hogy elfogadjuk a fiunk nehézségeit, azáltal, hogy jobban megértettük az autizmus mibenlétét, és megoszthattuk a tapasztalatainkat másokkal: az autizmust igazán értő szülőkkel és szakemberekkel – áll abban a Szülői kézikönyvben, melyet a Budapesti Korai Fejlesztő Központban kaptak az EarlyBird program résztvevői.

 

 

Mi is az EarlyBird program? Az előzetes tájékoztató és a program elején kapott kézikönyv alapján röviden összefoglalva körülbelül úgy válaszolhatok erre a kérdésre, hogy az EarlyBird (szó szerint: korai madár) az angol NAS (National Autistic Society – Nemzeti Autizmus Társaság) több országban, köztük Magyarországon is bevezetésre került programja. Hazánkban a Budapesti Korai Fejlesztő Központ szakemberei szervezik és rendezik meg a három hónapos tréninget, amelyet a

2–6 éves korú, autizmus spektrumzavarral élő kisgyermeket nevelő szülőknek dolgoztak ki. A program célja, hogy segítse a szülőket, hogy megértsék, gyermekük miért viselkedik másként, és ezt megértve elkezdhessék megtanulni: hogyan tudják a legjobban segíteni a fejlődését. A program során a szülők:

– megtanulják megérteni az autizmust, azt, hogy gyermekük hogyan érzékeli a világot, mi rejlik a fejlődés és a viselkedés mögött,

– segítséget kapnak abban, hogyan tökéletesítsék kommunikációjukat gyerekükkel, megváltoztassák saját kommunikációjuk módját, és olyan tevékenységeket alakítsanak ki, amelyek – fejlesztik a gyerekükkel való interakciót és kommunikációt,

– megtanulják megérteni és elemezni a gyermek viselkedését, miközben vizuális struktúrát alkalmaznak a problémák megelőzésére és a megfelelő viselkedés kialakítására.

Nekem, a programon részt vevő szülőnek, azonban ennél sokkal többet jelentett. Az eltelt három hónap alatt valóban roppant hasznos ismeretekre tehettünk szert, és praktikus tanácsokat kaptunk a mindennapok nehézségeinek megoldására. Mégis, utólag visszagondolva, sokkal inkább a jó hangulat, a vidám társaság jut eszembe. Nagy öröm volt számomra, hogy találkozhattam olyan szülőkkel, akik hozzám hasonló problémákkal küzdenek, és ha csak rövid időre is, de bepillantást nyerhettem az életükbe. Tanulságos volt látni és megbeszélni a gyerekekről készült rövid

videofelvételeket, ezekből sokat tanultunk és érdekes ötletekhez jutottunk, ráadásul jobban megismertük egymást. Az eltelt idő alatt a hat tökéletesen ismeretlen család jó kis csapattá kovácsolódott. Azóta is rendszeresen találkozunk, és ezek az alkalmak jó lehetőséget adnak a beszélgetésekre, kikapcsolódásra.

Értékes, a többi szülőképzéshez nem hasonlítható program! Csak egyet tudok érteni azzal az angol szülővel, aki így vélekedik az EarlyBirdről: „Minden kisgyermekes szülőnek el kellene mennie erre a programra, mert sok reményt és támogatást ad akkor, amikor éppen nagyon kétségbeesettnek érzed magad.”

Az EarlyBird-ről további információkat a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársaitól kérhetnek az érdeklődők: www.koraifejleszto.hu.

 

– dse –