Kevesen voltunk, de választottunk

Január 21-én választottunk. Kevesen döntöttünk sok embert érintő dologról. Első menetben a 384 fő egyéni és 40 szervezeti tagból csak 29 ember érezte fontosnak, hogy eljöjjön. A még aznap megismételt közgyűlésen – betartva a törvény által előírt kötelező várakozási időt – 32-re szaporodtunk, majd közvetlenül a szavazás előtt 33-ra.  

Ha másért nem, az előadásokért érdemes lett volna eljönni. Az első előadást dr. Pataki László (Bethesda Gyermekkórház, Budapest) tartotta a hallásról, és ezzel kapcsolatban arról a hipotézisről, hogy miért vannak kommunikációs nehézségei az autistáknak. A vizsgálatokat elsősorban diszleksziásokkal, diszgráfiásokkal folytatták, mivel az autisták többsége nem beszél. 

Jó hír, hogy a Műszaki Egyetemmel és egy mérleggyártó céggel közösen, olyan eljáráson dolgoznak, amivel az autistáknál is elvégezhetők lesznek ezek a vizsgálatok. Az kiderült, hogy a diszleksziások beszédértése sokkal jobb volt, ha lassan, “szótagolva” (azaz szaggatottan) hallották a hangokat, szavakat. A hallás- pontosabban zeneterápiát már alkalmazzák az autistáknál
(Bérard illetve AIT), van, akinél eredményesen (például megindult a gyerek beszéde), de van, akinél semmiféle változást nem tapasztaltak. A hallásterápiánál a kiindulópont: ha nem a gyerek hallásával van baj, akkor a vezetőrendszerben vagy az agykéregben – ahol az impulzusok feldolgozása folyik – van a hiba. Ezt bizonyították a kísérletek is. 

Pataki László előadása után annak rendje módja szerint lezajlott a közgyűlés. Faragó Ferencet megerősítették elnöki, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erikát alelnöki tisztségében,Kovács Mariannát pedig alelnöknek választották Löfflerné Orbán Györgyi helyett. A 2006-os munkaterv is elfogadásra került. 

Mindezek után ismét olyan kérdésekről volt szó, ami már régóta foglalkoztatja a szülőket. A gfcf diétáról beszélt Kiss Erika dietetikus, Vető Anna szülő és gyógypedagógus. Tóthné Rabóczki Ágnes, a Táplálék Allergia Centrum vezetője a náluk kapható élelmiszerekről és a sütő-főző tanfolyamokról beszélt. 

F. Á.