Kérdezze dr. Infót!

“Halálos egyenlőtlenség” – ezt a címet adtam annak a cikknek, amelyet a Zöld könyvről írtam, és a cím alatt így folytattam:  

“A fenti címet abból a Zöld könyvből vettem, mely a kormány egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseit ismerteti. A könyv kritikusai azt mondják, csak szlogeneket tartalmaz, megoldásokat nem. Megoldásokat magam sem találtam benne, de javaslatokat többet is. Olyan javaslatokat, amelyeket a Zöld könyv névtelen szerzői megvitatásra ajánlanak, s a viták során talán a széles konszenzuson alapuló megoldás is születhetne. Az alábbiakban azokat a javaslatokat emeltem ki a Zöld könyvből, amelyekről úgy gondolom, érdemes beszélgetni”. 

Nem untatom tovább Önöket, a híreket hallgatva lapzártakor az egész cikket a szemétkosárba küldtem egy laza kattintással. Mert amiről a Zöld könyv ír, arról már döntöttek is, amiről meg nem, arról is lesz határozat a közeljövőben. Pedig úgy tűnt: az érintettek véleménye érdekli a megalkotóit, hiszen meghívták a betegekkel és a fogyatékos emberekkel foglalkozó szervezeteket az Egészségügyi Minisztériumba, hogy megbeszéljék velük a Zöld könyvet. Túl sok szervezet jött el, túl kevés volt az idő, így hát nem sokra jutottak, de a “társadalmi egyeztetés” egyik rubrikája így kipipálható lett. Ha lett volna idő, talán a szervezetek egyeztethettek volna, és kész, kiérlelt véleménnyel érkezhettek volna az Egészségügyi Minisztériumba. És akkor tényleg érdemi párbeszéd alakulhatott volna ki. Így az az ember érzése, hogy aki tudja, meri és teszi, abban a kétely leghalványabb szikrája sem merül föl, hogy talán másképp is lehetne. Miért kérdezné hát meg a többieket? Azokat, akik a hatalomhoz, a kormányzáshoz (a szavazatukon kívül) a pénzt adják: a naponta befizetett áfájukkal, az évi adójukkal, az ilyen-olyan címen fizetendő járulékaikkal. De úgy látszik még mindig nem eleget, ezért kell majd az előbb felsoroltakon kívül is fizetni, és különben is a kormány “belefáradt a gondoskodásba.” 

Ha mégis képbe szeretnének kerülni, és tudni szeretnék, mely területen hajlandó gondoskodni az állam az ő állampolgárairól, és mely területekről szeretne kivonulni, egy telefonszámot és két honlapot ajánlok figyelmükbe. Az Egészségügyi Minisztérium Dr. Info elnevezésű telefonos és internetes ügyfélszolgálata állítólag napra kész. A honlapokra rendszeresen felteszik az új információkat, ugyanitt e-mailben is lehet érdeklődni. Tehát aki gyógyszerár, recept-, dobozdíj vagy egészségbiztosítással stb. kapcsolatos új információkra vágyik, ezeken a csatornákon próbálkozzon:www.drinfo.eum.hu a www.dr.info.hu vagy a www.doktorinfo.hu címeken. Telefonon a (06 40) 374 636 kék szám hívható. 

*

Lapzárta után érkezett a hír: a kormány döntött. Januártól lesz 300 forintos vizitdíj (ebből a rászorulóknak kétharmadot visszatérítenek), lesz kórházi ágydíj is, napi 300 forint (krónikus betegeknél maximum évi 6000 forint). Mindkét díjnál évente 15 ezer forint a plafon. Az így befolyt pénz helyben marad, és bérekre, korszerűsítésre fordítható. Megszűnik az ingyenes gyógyszer, ezeknél az önrész 300 forint (a gyógyszer-ártámogatási rendszer jövőbeni átalakításáról is döntés született). Feloldják a gyógyszertár-alapítási korlátokat, és ezentul egyes, nem vényre kapható gyógyszerek akár a szupermarketekben is beszerezhetők lesznek. A több biztosítós rendszerről az év végéig dönt a kormány. 

F. Á.