Járadék vagy családi pótlék?

Az Országos Fogyatékosügyi program időarányos végrehajtásáról tájékozódott az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága kihelyezett ülésén Pest megyében a sződligeti Viktor Speciális Módszertani Otthonban. Pulay Gyula aSzociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kifejtette: ez a program végrehajtásának első éve, amikor főként a jogszabályok és más intézkedések tervezetei készülnek. 

Az államtitkár az eredmények közül kiemelte, hogy jelentős mértékben bővültek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei. A munkáltatók azonban egyelőre nem túlzottan érdeklődnek az egészségesek és a fogyatékosok integrált foglalkoztatása iránt. Pulay Gyula utalt arra is, hogy a program végrehajtásában az állam mellett az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT), valamint társadalmi és egyházi szervezetek is részt vállalnak. 

 


Béki Gabriella (SZDSZ) hozzászólásában rámutatott: több pénzre lenne szükség ahhoz, hogy az országos programban előírt feladatok időarányosan teljesülhessenek. A szabad demokrata politikus felvetésére Pulay Gyula hangsúlyozta, hogy lakóotthonok létesítésére az idén 200 millió forint, jövőre 320 millió forint, 2002-ben pedig 480 millió forint fordítható. A fogyatékosügyre szánt források az idén 30-40 százalékkal bővültek a tavalyihoz képest. 

Az egységes fogyatékossági támogatás igénylésével kapcsolatban Béki Gabriella kifogásolta, hogy a súlyos fogyatékosoknak a kérelemmel együtt le kell mondaniuk az emelt összegű családi pótlékról. Rámutatott: ez azért jelent gondot, mert csak később dől el, hogy az igénylő a jövő júliustól folyósítható támogatás alacsonyabb vagy magasabb összegét kapja-e. 
Megemlítette: az emelt összegű családi pótlék jövőre több lesz (10500 forint), mint a támogatás alacsonyabb összege, amely a nyugdíjminimum 50 százaléka, 2001-ben mintegy 9000 forintnak felel meg. 

Pulay Gyula igéretet tett arra, hogy megvizsgálják az emelt összegű családi pótlékról való lemondásról szóló nyilatkozatot. 

(MTI)

 

 


A távirati iroda fent olvasható híre valamikor november eljén jelent meg, azóta még nem érkezett hír arról, hogy valamilyen érdemi döntés született volna. Mert tény: aki lemond az emelt összegű családi pótlékról, az rosszul jár, az is tény, hogy aki túl a nagykorúságon, de még munkaviszony nélkül rokkan meg, az végre kap valamit. Jó lenne tehát tudni a döntést, hiszen minden hivatalos fórumon azt kérik, hogy minél előbb indítsák el a hivatalos eljárást az érintettek. Márpedig az ilyen legtöbbször egykeresetű családoknál annak az 1500 forintnak is megvan a helye. A döntésben segítő ÉFOÉSZ-koordinátorok nevét és elérhetőségét e számunk Hírlevelében megtalálják.  
Lásd: Decemberi hírlevél