Hands-projekt, a meghosszabbított kéz

Májusban, az Autizmus Alapítvány húszéves évfordulóját ünneplő konferencián hallottak a szülők először a HANDS (ejtsd: hendz) projektről, bár akkor már egy éve dolgoztak közösen az angol, dán, magyar, svéd, norvég és román kutatók: autizmushoz értő szakemberek (pedagógusok, pszichológusok) és a számítógépes programokat tervező, az újra nyitott szakemberek.

 

Az ötlet, hogy a digitális technika segítse az autista személyeket, egy számítógépes szakembertől származik. Hat ország 10 partnerszervezete dolgozik közösen azon, hogy a kamaszodó, jó képességű autista fiatalokat felvértezzék a váratlan helyzetek okozta kihívásokkal szemben. A HANDS (jelentése: kezek) mozaikszót a projekt elnevezéséből alkották:Helping Autism-diagnosed teenagers Navigating and Developing Socially (Segítség autizmussal diagnosztizált tinédzsereknek a társas eligazodásban és fejlődésben).

Az Európai Bizottság által finanszírozott program magyar partnerei: az Autizmus Alapítvány és az ELTE Kognitív Pszichológiai Tanszéke. Győri Miklós kutató pszichológus, egyetemi docens ezen a tanszéken dolgozik, ő a hazai kutatócsapat vezetője. Őt kérdeztem arról, hogy a Handsnek mi a jelentősége, és hol tart most a három évig tartó projekt, amelynek célcsoportja a 10–19 éves fiatalok.

– A Hands az autizmussal élő fiatalokat segíti a különböző társadalmi helyzetekben, megkönnyítve integrációjukat. Egyfajta naptárként és pedagógiai napirendként működik, amelyet rugalmasan lehet egyénre szabni, a szükségleteihez igazítani. Eddig a szoftver fejlesztése történt, a kipróbálása októberben kezdődik.

Az előkészítő szakaszban fontos feladat jutott mindkét magyar résztvevőnek: részt vettek a szoftver követelményrendszerének, autizmusspecifikus tartalmának kidolgozásában, tesztelték a felhasználói felületet, és megtervezték a szoftver hatékonyságának vizsgálati módját. A prototípusok tesztelésében és az eredmények publikációjában is lesz munkájuk. A hazai Hands-csoportban számosan dolgoznak, a „törzstagok”: Stefanik Krisztina, Kanizsai-Nagy Ildikó, Őszi Patricia, Vigh Katalin, Balázs Anna és Győri Miklós.

Mivel e szoftver nyílt forráskódú, várhatóan ingyenesen lehet hozzáférni, ez akár lelkesedéssel is tölthetné el a magyar szülőket, akiknek, jó képességű, Asperger-szindrómás gyermekük van. Sajnos, hiába ingyenes a szoftver, egy olyan „okostelefon”, amely futtatja a programot, drága: jelenleg 100-200 ezer forint között mozog az ára. Ez bizony korlátot szab a felhasználásának. Szükség van egy asztali számítógépre vagy laptopra is, amelyen a megfelelően képzett szakember (pedagógus, gyógypedagógus, pszichológus) összeállítja, s a fiatal személyére, aktuális fejlesztési céljaira, megoldandó nehézségeire szabja a tényleges tartalmakat.

– Ha mindez – a szoftver, az „okostelefon”, a másik számítógép és a hozzáértő szakember – rendelkezésre áll, akkor remélhetően egy, a korábbinál hatékonyabb fejlesztési eszközt adhatunk a fiatalok kezébe. Olyan eszközt, amelyet magukkal tudnak vinni számos problematikus helyzetbe. – mondta Győri Miklós, aki az Autizmus Alapítvány konferenciáján tartott előadásában a mobilt a tanár/szülő „meghosszabbított keze”. Jó lenne, ha minél több fiatal után „kinyúlna” ilyen segítő kéz.

 

Segítő kéz más fogyatékossággal, betegséggel küszködőknek is elkelne, ezért meg is kérdem, hogy rájuk nem szeretnék-e kiterjeszteni a programot. Győri Miklós szeretné, ha a későbbiekben ilyen iránya is lenne a kutatásnak, de egyelőre még az első prototípus szoftver kipróbálása következik, utána következik a finomítás szakasza, hiszen a tesztelés során nemcsak hibák, hanem új kívánságok is felmerülhetnek. Mindenesetre izgalmas időszak következik a program résztvevőinek. A szoftvert négy országban: Dániában, Nagy-Britanniában, Svédországban és Magyarországon is tesztelik, így az első fiatalok, családok és pedagógusok már idén ősszel tapasztalatokat szerezhetnek. Ugyanakkor a szoftver első prototípusától még nem várhatunk nagyon komoly eredményeket.

S általában is, előre megjósolhatatlan, hogy mekkora változást hoz ez a fiatalok életminőségében. Utóbbival kapcsolatban Győri Miklós optimista:

– Abban bízom, hogy ha valóban hatékonynak bizonyul az eszköz, egyszer majd a magyar állam – más segédeszközökhöz hasonlóan – ezt az eszközt is támogatni fogja. Hiszen ez megkönnyíti az aspergeres fiatalok társadalmi integrációját, munkavállalását, és nem mindegy, hogy valaki eltartott, vagy munkája révén eltartja magát, és adófizető állampolgár.

 

A Handsről magyar és angol nyelven olvashatnak a neten. A projekt hivatalos oldala: https://hands.moodle.aau.dk/; de érdekesebb információk találhatók awww.hands-project.eu oldalon. A magyar Hands honlap itt található:http://hands.budapest.googlepages.com/

Ferenczy Ágnes