CÉHálózat az érdekvédelemért

Az alaphír: Örömmel értesítjük arról, hogy az értelmi fogyatékos emberek érdekében újabb előrelépés történt: megalakult a CÉHálózat – Civil Érdekvédelmi Hálózat a Fogyatékos Embereknek Szociális Szolgáltatást Nyújtó Civil Szervezetekért! 

További információ és kapcsolat: 

Éltem a felhívással: elektronikus levelet írtam Schenk Lászlónénak, Erikának, tájékoztassa az Esőember olvasóit, hogy a sokféle érdekvédelmi szervezet mellé miért kellett még egy, és mivel foglalkoznak. Az alábbi választ kaptam: 

“A CÉHálózatot a civil szociális szolgáltatók hozták létre. Informális szervezet, az államtól független, tagdíjakból és pályázati forrásokból tartja fenn magát. Gesztor szervezete a Kézenfogva Alapítvány. Demokratikusan működik: elnökségét egy évre választotta, három elnökségi tagot: dr. Bartholy Juditot (Tovább Élni Egyesület), Taba Illés Herbertnét (Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete) és engem. (2006. 08. 31.) A soros elnöki tisztet jelenleg én látom el, majd a másik két elnökségi tag következik. 

A CÉHálózatot azért hozták létre a civil szociális szolgáltatók, mert az általad említett szervezetek a bennünket érintő problémákat nem kellő hatékonysággal tudják képviselni. Szeretnénk, ha az általunk elkészített anyagokból ők is merítenének, de mi önállóan is képviseljük azokat. Jelenleg ilyen a területi kiegyenlítési rendszerrel kapcsolatos kormányrendelet-tervezet, amelyet a költségvetési törvénytervezet még súlyosbít; a sok éve jogszabályban rögzített tartalékalap-képzési kötelezettség, és az ellenőrzési gyakorlatok. Mindezek diszkriminatívak. Csak a civil szociális szolgáltatókat hozza hátrányba az állami fenntartókkal szemben. 

A szervezet igyekszik más hálózatokkal és szolgáltatókkal együttműködni, mindig azokkal, amelyek az adott témában érdekeltek. Jelenleg 25 szervezet nyilvánította ki együttműködési szándékát, de információkat a civil szolgáltatók módszertani hálózatáról is kapunk. Az EASPD (a szociális szolgáltatók európai szervezete) vezetői készítettek föl bennünket a hálózati munkára, a jó együttműködésre, a lobbizásra. 

A névről: CÉH = minőségi munka; CÉ = harmadik szektor, vagy civil érdekvédelem; Háló= együttműködés.” 

Schenk Lászlónét telefonon is elérhetik a Szent Gergely Lakóotthon számán: (06 34) 589 685.