“Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne”

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítványt a bíróság 1994. februárjában jegyezte be. Az alapító okiratban elsődleges célként védőotthon létrehozását jelöltük meg, s ennek jegyében dolgoztunk éveken át. 1999. tavaszán – 3 millió forint saját tőkével – kínálkozott egy pályázati lehetőség, melyet a Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány írt ki. Pályamunkánk sikeresnek bizonyult, így 1999 nyarán megvásárolhattuk a Zalaegerszegtől 10 km-re, Boconföldén lévő, 150 négyzetméteres családi házat, a hozzátartozó kerttel együtt.

A védőotthon 1999. november 1-jétől működési engedélyt kapott, s mára 10 autista gyermek és fiatal talált otthonra az alapítvány által működtetett otthonban. Tekintettel a gyermekek életkorára (6 és 18 év közöttiek), oktatásukat fejlesztésüket a Zalaegerszegen tíz éve működő Gyógypedagógiai Fejlesztő, Tanácsadó és Továbbképzési Központ speciális autista csoportjának munkatársai végzik. A jól felszerelt speciális eszközökkel ellátott intézetben autista gyermekek fejlesztésére képzett szakemberek tevékenykednek. A gyermekek napi utazását pályázati pénzen vásárolt mikrobusz könnyíti meg. A szüleikkel, családtagjaikkal való kapcsolattartás rendszeres, folyamatos, három hetente egységes hazautazás keretében szabályozott.

Szabadidejük aktív eltöltésére a környékbeli kirándulóhelyek, a közeli lovas iskola, a zalaegerszegi színházi, zenei, kiállítótermi rendezvények adnak lehetőséget.

Az állami normatíva, valamint a szülői befizetések a működési és fenntartási költségek 70%-át fedezik, a fennmaradó 30% előteremtése az alapítvány feladata. Önkormányzati támogatásért folyamodva, s bízva az emberek adakozó szándékában reméljük, hogy a védőotthon működtetése, fenntartása – az elmúlt első öt hónaphoz hasonlóan – zökkenőmentes lesz. 

Dr. Szalai Tamásné 
az alapítvány kuratóriumának elnöke