Az brit Egészségügyi Tanács határozata az orvos ellen, aki összefüggést feltételezett az oltóanyagok

Az orvosi etika megsértésére hivatkozva eltiltották hivatásának gyakorlásától hazájában azt a brit orvost, aki széleskörű riadalmat okozott kutatási eredményének nyilvánosságra hozatalával, miszerint az egyik, gyermek-oltóanyag autizmust okozhat, és bizonyos invazív* orvosi beavatkozásokra a gyermekeknek nincsen szükségük.

 

* invazív: az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak

A brit Általános Egészségügyi Tanács a legszigorúbb szankciót alkalmazta dr. Andrew Wakefield (53) orvos ellen, aki még 2004-ben felhagyott az orvosi praxisával Nagy-Britanniában, miután egyre sokasodtak a kutatási eredményeit megkérdőjelezők. Mint ismeretes, dr. Wakefield intézetet hozott létre Texasban a gyermekkori fejlődési zavarok kutatása céljából anélkül, hogy erre jogosítványa lett volna.

2010. januárban a tanács dr. Wakefield működését számos ponton szakmailag kifogásolhatónak tartotta. Beszámoltak arról, hogy kutatásaihoz saját fia születésnapi zsúrján vett vérmintát a részt vevő gyermekektől, amiért a gyermekeknek fejenként 5 (ma kb. 7,20) fontot fizetett, és a későbbiekben még viccelődött is ezen. Wakefield kutatásai költségeinek egy részét pedig olyan ügyvédek fedezték, akik az oltóanyaggyártókat perlő szülőket képviselték.

Dr. Wakefield februárban otthagyta az általa alapított texasi intézetet, de folytatta nyilvános megszólalásait a brit oltási gyakorlat ellen. Egy későbbi, New Yorkban adott interjújában azt hangoztatta, hogy személyének „hiteltelenné tétele” és „elhallgattatása” miatt született meg a számára hátrányos határozat. Kijelentette azt is, hogy fellebbez a döntés ellen, amely 28 napon belül hatályba lép, ha jogi okokból fel nem függesztik.

 

Az ügy több mint egy évtizedes vita után került fegyelmi bíróság elé, amelynek középpontjában  a gyakorlatban alkalmazott kanyaró-, mumpsz- és rubeolaoltás és az autizmus közötti összefüggés áll, s amely összefüggés-elméletet Wakefield és brit követői, valamint autista gyermekek szülei mind Nagy-Britanniában, mind az USA-ban támogattak. A feltételezett összefüggés Angliában és másutt a világban, az oltóanyagok használatának csökkenését okozta, ezzel Wakefield, kritikusai szerint, hozzájárult a kanyaró-megbetegedések számának erőteljes növekedéséhez.

Tény: a tudományos folyóiratok képtelenek voltak az autizmus és oltóanyag közötti kapcsolatot bizonyítani. Az angol egészségügyi folyóirat, a Lancet egy cikkében az oltások és az autizmus közti kapcsolatot feltételezte 1998-ban. A folyóirat azonban 2010. februárban visszavonta a tanulmányt, röviddel azután, hogy az Egészségügyi Tanács dr. Wakefield eljárását etikátlannak minősítette és kimondta: megsértette a szabályokat.

A tanács kijelentette, hogy az orvos semmibe vette a kutatásaiba bevont gyermekek érdekeit.  Az orvosi hivatás gyakorlásától való keddi eltiltás a januári vádemelés következménye volt. Dr. Surendra Kumar, az Egészségügyi Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy „dr. Wakefield szégyenbe hozta az orvosi szakmát” és viselkedése „számos különféle példáját nyújtja a szakmai kötelességszegésnek”. Végül dr. Wakefield bűnösnek találtatott több mint 30 vádpontban.

 

A bírói testület megállapította, hogy a felfüggesztés az egyetlen szankció, amely megfelelő védelmet nyújt a betegek számára, és amely a társadalmi érdekeket a leghatékonyabban védelmezi, beleértve az orvosi hivatásba vetett hit és bizalom megmaradását is” – közölte dr. Kumar. Hozzátette, „figyelembe véve a dr. Wakefieldet terhelő vádak súlyos és széles körű mivoltát, a büntetés igazságos”.

A tanács dr. Wakefield egyik társát, az egyébként már tíz éve nyugdíjas dr. John Walker-Smith-t is eltiltotta a praktizálástól; ő szintén bűnösnek találtatott szakmai kötelességszegésért. A másik társat, dr. Simon Murch-öt, felmentették, így folytathatja hivatását.

Dr. Wakefield februárban kutatói pozíciójáról is lemondott a „Thoughtful House” intézetnél, amely egy alternatív klinika a texasi Austinban. Az intézet szóvivője közölte, hogy nem tudja, hol dolgozik dr. Wakefield jelenleg.

2010. május 24-én, hétfőn, New Yorkban Wakefield visszautasította az Egészségügyi Tanács vádpontjait. Az amerikai NBC tévécsatorna egy interjújában Wakefield kijelentette, hogy a döntés szakmai pályájának csupán egy kisebb bukkanója, s a tanács döntése kezdettől fogva determinált volt. Kijelentette továbbá, hogy folytatja a kutatást az autizmus és az oltóanyag közötti kapcsolatról. „A szülők nem mennek el” – mondta – „A gyerekek nem mennek el. És én semmiképp nem megyek sehova.

Ozorai Dóra fordítása

(A cikk a The New York Times-ban jelent meg 2010. 05. 25-én.)