2020.03.26. Intézkedési Tervet írt alá Prof. Dr. Kásler Miklós a családban élő fogyatékos társaink védelme érdekében

Tisztelt Elnök Asszony!

 

A koronavírus járvány több olyan társadalmi csoportot érint, amelyek tagjai állami beavatkozások nélkül méltánytalan, vagy akár életet veszélyeztető helyzetbe kerülhetnek. Közöttük kiemelt figyelemben kell részesítenünk az otthonukban élő fogyatékos embereket és családjaikat, mert – ahogy arra levelében Ön is utalt – előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a fogyatékos ember, a gondozást végző személy súlyos megbetegedése következtében egyedül, felügyelet és támogatás nélkül marad. Az ilyen és hasonló helyzetek veszélyeinek csökkentése érdekében, az érdekvédelmi szervezetek javaslatainak figyelembevételével az EMMI Intézkedési Tervet készített.

A Prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr által aláírt Intézkedési Tervet csatoltan megküldöm.

Tájékoztatom továbbá Elnök Asszonyt, hogy az Intézkedési Tervben foglaltak minél szélesebb körű megismerése és a szükséges intézkedések mielőbbi végrehajtása érdekében a Belügyminisztérium illetékes államtitkársága már tájékoztatta a helyi önkormányzatokat.

Bízom benne, hogy az Intézkedési Tervben foglaltak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a családok, ahol fogyatékos ember él, időben megkapják azt a segítséget, támogatást, amelyre szükségük lesz a veszélyhelyzet alatt.

Köszönöm Elnök Asszonynak és a FESZT tagszervezeteinek a megfogalmazott kérdéseket és felvetéseket, egyúttal kérem, hogy a továbbiakban is jelezzék számunkra, ha olyan élethelyzet alakul ki, amely az államtitkárság intézkedését indokolja.

Vigyázzunk egymásra és aki csak teheti, MARADJON OTTHON!

 

Tisztelettel:

Dr. Simon Attila István

helyettes államtitkár

Szociális Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság

Emberi Erőforrások Minisztériuma