Érdekvédelem – Hogy mindenkinek egy kicsit jobb legyen

Az Autisták Országos Szövetsége több mint harminc éves működése során meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Csaknem 100 tagszervezetünkkel közösen dolgozunk az autizmusban érintett családok jobb életminőségének elérésén, érdekérvényesítő kompetenciáik megerősítésén.

Kezdeményezünk és képviseljük az autista társaink és családjaik érdekeit a hazai fogyatékosságügyi döntések során. Javaslatainkkal arra törekszünk, hogy autista társaink számára egyenlő esélyek legyenek Magyarországon, számukra is természetes legyen a szociális biztonság, ugyanolyan jogok és szolgáltatások illessék meg őket, mint bárki mást, hogy a társadalom aktív részesei lehessenek.

Ezek a fogalmak meglehetősen távolinak tűnhetnek. Akkor hát mit is csinálunk a gyakorlatban? Mik azok az érdekvédelmi feladatok, amiken nap mint nap dolgozunk azért, hogy minden autizmusban érintett családnak egy kicsit jobb legyen?

Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót az elmúlt évekből.

NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK LÉTREHOZÁSA

2022 szeptembere óta dolgozunk azon, hogy országosan elérhetővé váljon az autista személyeket segítő nappali szolgáltatások köre. A lehetőségek felméréséhez a  Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatását kértük. Az együttműködési folyamat elején járunk, bízunk az eredményes és hatékony folytatásban.

MEGVÁLTOZTAK AZ ADÓELŐLEG-NYILATKOZAT KÓDJAINAK MEGNEVEZÉSEI

Többen jeleztétek számunkra, hogy a családi kedvezményhez kapcsolódó adóelőleg-nyilatkozaton nem egyértelmű, hogy az autista személyekre tekintettel melyik kódot kell bejelölni, ezért a NAV-hoz fordultunk. Javaslatunkat és annak szakmai indoklását köszönettel vették, a megnevezéseket ennek megfelelően módosították.

OTTHONFELÚJÍTÁS AUTIZMUS SZEMPONTÚ AKADÁLYMENTESÍTÉSSEL

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatását sok autista gyermeket nevelő család is igénybe tudta venni 2021-ben és 2022-ben. Az Autisták Országos Szövetségének ajánlásai alapján  módosították a kormányrendeletet, így az autizmus szempontú akadálymentesítési munkákra, átalakításokra, építési tevékenységekre is tekintettel volt a Magyar Államkincstár a támogatás megítélésekor.

GYOD SZEMPONTRENDSZER MEGVÁLTOZTATÁSA

Komoly érdekvédelmi sikert értünk el, amikor 2019-ben az EMMI-vel történt többszöri egyeztetés után új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) állapotvizsgálatának szempontrendszere. Ez a pont a viselkedést és a belátóképességet vizsgálja, ami komoly kihívást jelent az érintett családoknak, és indokolhatja az autista személyek otthoni ápolását.

FELMENTÉS MASZKVISELÉS ALÓL

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében előírt maszkviselés nehézségeit autista társaink esetében több döntéshozói fórumon jeleztük. 7 hónapon át tartó levelezés és egyeztetés után sikerrel jártunk, a Kormány felmentette a maszkviselési kötelezettség alól az autizmus spektrum zavarban érintett személyeket.