A részletes program letölthető pdf-ben.

A meghívó letöltéséhez kattintson IDE.

A rendezvény ingyenes, de a szervezés megkönnyítése érdekében kérünk, regisztrálj ITT.

aosznap2015_kislogo

 

PROGRAMISMERTETŐ

 

TAGSZERVEZETI TALÁLKOZÓ AZ IDEI AOSZ NAPON

A Tagszervezeti Találkozó programjai:

“Magánadományozás, a függetlenség kulcsa” című előadás – Jacsó Annamária, a NIOK Alapítványtól
A civil szektor szinte minden szereplője tapasztalhatja a lecsökkent, részben átalakult támogatási rendszerekből, az állami, önkormányzati támogatások bizonytalanságából adódó fenntartási és működési nehézségeket. A NIOK Alapítvány a civil szektor változásait és igényeit figyelembe véve 21 éves tapasztalata mentén dolgozta ki adománygyűjtő eszközeit, melyek lehetőséget adnak a hatékonyabb adománygyűjtésre és a szervezetek tevékenységeinek független forrásból való finanszírozására.

“Restart – közösségi gyűjtés és hálózatfejlesztés a gyakorlatban” című előadás – Breitner Péter, a Van Esély Alapítvány kuratóriumi elnöke
A Van Esély Alapítvány bemutatása, mint a közösségi gyűjtések jó gyakorlata és a civil szervezeti forráshiány kezelésének lehetséges útja. A közösségi adománygyűjtés titkai, tapasztalatok átadása.

 

PROGRAMOK AZ IDEI AOSZ NAPON

A 2015. évi AOSZ Nap előadásainak programja:

13. 00 – 14. 00
“VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL”
Több, mint egy éve annak, hogy az AOSZ néhány vidéki és egy budapesti tagszervezettel közösen elindult azon az úton, mely a vidéki és a budapesti családok szempontjából is jelentős pozitív változásokhoz vezet.
A vidéki szervezetek mesélnek az élményeikről, a fejlődésükről, a jövőképről.

14. 00 – 14. 20
Speciális olimpikonok díjátadó ünnepsége – A díjakat Szekeres Pál, az EMMI a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, háromszoros paralimpiai bajnok adja át.
A díjazottak névsora:
Tóth Balázs, ergométeres evező – világbajnok, világcsúcstartó, kétszeres ezüstérmes az idei Global Games-en; és edzője Karácsonyi Zsolt
Bíró Bernadett „Nusó”, úszó – kétszeres bronzérmes az idei, kétszeres aranyérmes az előző Speciális Olimpián; és edzője Ráfi Tünde.
Mayer Barbara, görkorcsolyázó – az idei Speciális Olimpián váltóban aranyérmes, ötszörös aranyérmes a Világjátékok történetében; és edzője Miklósné Malek Erzsébet.

14. 20 – 15. 00
Szendvicsebéd

15. 00 – 15. 50
„Kérdezd meg, hogy mit akarok!”- az ASD munkacsoport bemutatkozása
Az ASD Munkacsoport olyan önkéntes fiatalokból áll, akik tevékenységükkel szeretnének minél több érintett személyt bevonni az autisták érdekvédelmével kapcsolatos munkákba. Szeretnék, ha maguk az érintettek is kifejthetnék véleményüket a róluk szóló döntésekkel kapcsolatban. Céljuk továbbá, hogy információkkal, ötletekkel segítsék az autizmus spektrumzavarral élőket. A munkacsoport tagjai mind spektrumtársak – akiknek meglévő vagy folyamatban lévő diagnózisa van.

15. 50 – 16. 10
Hárfán játszik: Lövei Petra, autizmussal érintett ifjú hölgy, az V. Országos Hárfaverseny különdíjasa.
Műsora: Farkas Ferenc – régi magyar tánc
Corelli: B dúr sarabanda
“Hull a pelyhes fehér hó” – variáció
Nadermann: 9. Esz dúr Etűd
Egy orosz dal

SZÜNET

16. 30 – 17. 30
„Hogy vagyunk? Mitől lennénk jobban?” című előadás – Dr. Győri Miklós intézetigazgató egyetemi docens, Borsos Zsófia egyetemi tanársegéd, és Vargáné Dr. Molnár Márta tudományos munkatárs, az ELTE BGGYK Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetétől
Az autizmussal élő gyermekek szüleinek megküzdési stratégiái és pszichológiai jólléte: áttekintés és egy magyar-norvég összehasonlító vizsgálat eredményei.

17. 30 – 18. 00
„Digitális technológia – új, vagy infokommunikációs reneszánsz” című előadás – Havasi Ágnes, az ELTE BGGYK egyetemi tanársegédje
Az előadás célja, hogy bemutassa a nemzetközi és hazai eszközöket és kezdeményezéseket az autizmussal élő gyermekek és felnőttek támogatására használt infokommunikációs technológia világából. Bepillantást nyerünk a legújabb nemzetközi trendekbe és kapcsolódásukba a több évtizedes múltra tekintő autizmus-specifikus módszertani megközelítésekkel. Arra keressük a választ, hogy mely kockázatok és előnyök jelennek meg a digitális technológiák használatakor és hogyan lehet ezeket a kockázatokat minimalizálni, míg a nyereséget maximalizálni.

 

BÖRZE

Egy évben egyszer egy helyen megtekintheted, kipróbálhatod, megvásárolhatod mindazt, ami Magyarországon elérhető. Ne hagyd otthon az AOSZ kártyádat, vedd igénybe a kedvezményeket!

A rendezvény ideje alatt a gyermekek számára játszósarkot biztosítunk, felügyelet nélkül. A játszósarokban:
ZENETERÁPIAGál Zsuzsanna, zeneterapeuta, zeneművész és Borsfay Krisztina pszichológus, zeneterapeuta.
Az érdeklődők számára beszélgetés keretében bemutatják a zeneterápiát általánosságban és autizmus-specifikusan – konkrét eseteken keresztül. A gyermek jó közérzetéhez hozzá tud járulni, a speciális nevelés, tanulás szempontjából is többlettényezőt jelenthet a zenével való munka.

ALAUTI KockaClub3×3 m-es műfüves területen legós játszóház.

A Börze résztvevői:

ASD KVÍZFarkas János
Az ASD KVÍZ egy multimédiás fejlesztőeszköz ASD-vel élő társaink részére, mely a helyszínen megtekinthető és megvásárolható

AUTI-MATEVárnagy Zsombor
Az Auti-mate egy készségfejlesztő játékgyűjtemény az autizmus erősségeinek fejlesztésére. Az érdeklődők kipróbálhatják a legújabb játékokat, tájékozódhatnak a készségek fejlesztésének előnyeiről, társadalmi hatásairól, az autizmussal élők számára tervezett kezelőfelületek kialakításának szempontjairól.

TAB-LISTNapi Rend Alapítvány
Mobilalkalmazás a napirend létrehozásához és nyomon követéséhez.

GEOBOOKGeobook Hungary Kiadó
Autizmussal kapcsolatos szakirodalom, irodalom; a könyvekből a helyszínen vásárolni is lehet, AOSZ-tagoknak 20% kedvezménnyel. A várható kiadványokról laptopról lehet tájékozódni a helyszínen.

AUTIZMUS ALAPÍTVÁNYAutizmus Alapítvány
A közhasznú Autizmus Alapítvány 1989 óta működik folyamatosan, országos hatókörrel, fő célja, hogy a teljes autizmus spektrumot lefedve, olyan világszínvonalú eljárásokat adaptáljon, dolgozzon ki és terjesszen el, amelyek a diagnosztikus folyamattól kezdődően a felnőttkori terápiáig lehetővé teszik a szakszerű ellátást, illetve, hogy olyan naprakész, tudományos kutatásokon alapuló tudást közvetítsen, mely hozzájárul az autizmussal élő emberek szükségleteinek mélyebb megértéséhez. Összességében az eltelt több, mint 25 év alatt közel tízezer személynek nyújtott támogatást. Az asztalnál megtekinthetőek lesznek a FECS (Felnőtt Csoport) kézműves termékei, valamint megtekinthetőek és megvásárolhatóak a Kapocs Kiadó könyvei.

PICTOVERBPictoVerb
A tájékoztató asztalnál nem csak bemutatják a táblagépen, okostelefonon futtatható PictoVerb programot, mely kommunikációs segítséget nyújt a beszédben korlátozott embereknek, hanem lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek a kipróbálásra és a kedvezményes megrendelésre is. A program a mindennapi élet legfontosabb területeit felölelő képeket alakítja nyelvtanilag helyes, magyar nyelven, természetes emberi hangon megszólaló mondatokká. Lehetőséget ad szükségleteik, érzések kifejezésére. A program használata rendkívül egyszerű, kép és hanganyaga tetszés szerint módosítható, bővíthető a kezelőfelület beállításai használója adottságaihoz igazíthatóak.

MID-COMPMiD-Comp Kft.
A Boardmaker oktatási szoftver egy kép kommunikációt segítő eszköz, szimbólum-alapú anyagok létrehozására és nyomtatására alkalmas!
A rajzoló programmal együtt egy grafikus adatbázist is tartalmaz, amelyben több mint 4500 kép alapú kommunikációs szimbólumokat találhatunk, akár fekete-fehér és színes kivitelben; mindezt 44 nyelven, köztük magyar nyelven is! Lehetővé teszi nyomtatott anyagok tervezését, kommunikációs kártyák, ütemtervek, napirendek, folyamatábrák, és különböző szimbólumok készítését.
Go Talk kommunikátor – megnézhető, bemutató termék
CloudB termékek – megvásárolható termékek
Vizuális és auditív érzékelést segítő termékek, melyek játékként, alvást segítő funkcióval kiegészítve használhatók, valamint alternatív eszköze a Snoezelen környezet kialakításának, projektorként is használhatók egy sötét szobában.
Time Timer vizuális időmérő Család – kicsi, közepes és nagy méretben – vásárolható termékek
A Time Timer vizuális időmérő hatékony segítséget nyújt a gyerekek időérzékelésének fejlesztésében, megtanítja mennyi 30 perc, vagy 15 perc, 5 perc, így a gyermek ezáltal megtanulja saját idejét beosztani.
Emellett hatékonyan támogatja az önálló, csoportos munkavégzéshez szükséges időbeosztást is. Piros színkóddal mutatja, hogy mennyi idő van kezdetben, hogy mennyi idő van hátra, és mennyi idő múlt már el.
Egyéni és tantermi használatra egyaránt alkalmas. Könnyen szállítható és használható bárhol. Kinyitható fedele szolgál tartó talpként.
Time Timer Watch Plus karóra
Az ÚJ Timer Watch PLUS Small modellek a személyesvizuális időgazdálkodás eszközei. Rózsaszín, kék, zöld, faszén színben kapható.
Háromféle üzemmódja van: Óra, ébresztőóra és stopper. Ideális gyermekek és fiataloknak akiknek a csukló mérete 12-17,7 cm között van. Az óra használható: ébresztés, időpontra figyelmeztetés, az időzítő üzemmód kiválóan alkalmas iskolai, irodai projektek kezelésére. Használható még gyógyszerek bevételére való figyelmeztetésre vagy akár az edzőteremben való időzítésre.
Tangle – megvásárolható termékek
Tangle – A Végtelen Gubanc egy természetes megoldás a nyugtalan kezek számára.
Csavarható, forgatható, gyömöszölhető, gubancolható, manipulatív kézi terápiás eszköz.
Használata ajánlott feszültségoldáshoz, stresszkezeléshez vagy egyszerűen csak unalom ellen! Rendszeres használata erősíti az ujjakat, fejleszti a finom mozgást.

„FLÓRA”„Flóra” Értelmi Fogyatékosokért és Autistákért Alapítvány
Az érdeklődő az alapítványnál bekövetkezett változásokról, és a tervezett céljainkról tud tájékozódni. (Egyéni fejlesztések, fiatalok nappali felügyelete, családos nyaraltatás, táboroztatás, érdekvédelem, hosszú távon támogatott lakhatás).

TOLDI HÁZToldi Ház
A festő szépségű Nógrád megyében, Hollókő szomszédságában, Budapesttől egy órás autóútra, Alsótoldon található a Toldi Ház, amely kitűnő lehetőségeket kínál SNI-s gyermekeket nevelő családoknak. A Kontakt Alapítvány által üzemeltetett, idén elkészült szálláshelyen fejlesztő pedagógusok játszanak és foglalkoznak a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, amíg a szülők kipihenhetik a fárasztó hétköznapokat. A játszószoba és a sportterem a fejlesztési igényeknek megfelelően kialakított.

ACK AUTIZMUS CENTRUM KECSKEMÉT
Az Autizmus Centrumban készült termékek bemutatása – szőnyegek, szőttesek, díszpárnák, ékszerek.

AKIAutizmus Koordinációs Iroda
Asztaluknál tájékozódni lehet az Autizmus Koordinációs Iroda létrejöttéről, működéséről, további feladatairól és céljairól, az autizmus iroda elkészült honlapjáról és az onnan letölthető dokumentumokról.

MAACRAFTMAACRAFT
A Miskolci Autista Alapítványnál élő gondozottak magas színvonalon kivitelezett kézműves munkáiból látható kiállítás és vásárlási lehetőség. A termékek a Maacraft-hoz csatlakozott dizájnerek hagyományt és modernitást ötvöző, mégis egységes, letisztult stílust képviselő formatervei alapján készülnek.

BETŰBAZÁRBetűbazár Fejlesztő Könyvek és Játékok Boltja (Krasznár és Társa Bt.)
Szakkönyveket és fejlesztő eszközöket hoznak bemutatásra, melyeket meg lehet vásárolni, ill. a fejlesztő játékokat ki lehet próbálni.

MSOSZMagyar Speciális Olimpiai Szövetség
Bemutatják munkásságukat: a súlyos-, középsúlyos- és enyhe fokú értelmi fogyatékos, valamint tanulásban akadályozott személyek sportoltatásával foglalkoznak, beleértve a versenysportot, a nemzetközi versenyeket is.

INOKA – Interaktív Oktatásért Alapítvány
Az Alapítvány 2010 óta foglalkozik autizmussal élő fiatalok számítástechnikai oktatásával, fejlesztésével. 2014-től 3D grafikai képzéseket tartottak a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. 2016 évtől felnőttképzési engedéllyel indítanak 3D grafika képzéseket, melyre autizmussal élő fiatalok jelentkezését várják.

N’67A – Napsugár ’67 Alapítvány
Az Alapítvány 1998-tól segíti a fogyatékosokat, különösen a kommunikációjukban sérült autistákat és családjukat. Az alapítvány 2008-ig a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) és a karácsondi Boróka Autista Majorság felépítését adománygyűjtéssel, pályázatokkal, önkéntes munkával támogatta. A karácsondi majorság átadását követően a Napsugár ’67 Alapítvány Gyöngyöspata civil egyesületének a meghívására Gyöngyöspatára tette át a székhelyet, hogy ott egy újabb majorságot hozzon létre. Az alapítvány akkreditált rehabilitációs foglalkoztatója ma már hat autista és megváltozott munkaképességű embernek ad biztos munkát. Gyümölcsöseikben minősített biogazdálkodás folyik. Reményeik szerint támogatott lakhatás keretében autista gondozottjaik otthonra lelnek. Az általuk készített termékekből van lehetőség vásárolni.

MAJORHÁLÓAutista Majorságok Hálózata
Az Autista Majorságok Hálózata (Majorháló) az autista majorságokat létrehozó, működtető vagy létrehozni szándékozó szervezetek szakmai közössége. Az Autisták Országos Szövetsége tagja és egyben gesztorszervezete a 16 szervezetet tömörítő Majorhálónak, mely tíz éve indult el Magyarországon. A Majorháló együttműködés tagjai autizmussal élő / felnőtt / személyek lakhatását, és/vagy komplex rehabilitációját biztosító szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek; az együttműködés tagjai lakóotthoni ellátást, nappali foglalkoztatót, foglalkoztatási és egyéb rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtanak.

AOSZAutisták Országos Szövetsége
Az asztalnál lehetőség nyílik az AOSZ szolgáltatásaival kapcsolatos konzultációt folytatni, az hálózataival megismerkedni, AOSZ tevékenységét értékelni, javaslatokat tenni.
Fred R. Volkmar: Az autizmus kézikönyve c. könyvét ezen a napon minden érdeklődő kedvezményes áron 6.000 ft-ért vásárolhatja meg.