A Jamboree-n készült fotókból való válogatást EZEN az oldalon nézhetitek meg.

 

Az első Jamboree – Alsótold

Szeptember 19-20-án egy olyan programon vehettünk részt, amelyet autizmus-spektrumzavarral érintettek szerveztek autizmus-spektrumzavarral érintettek számára. Nagyon újszerű és előremutató az a szemlélet és gondolat, ami e mondatban bennfoglaltatik. Jelesül az, hogy maguk az érintett személyek is képesek kivenni részüket a szervezésből, a programok kitalálásból, a meghívott személyek kiválasztásából. Mindez akkor is figyelemreméltó, ha a keretek és a háttér biztosításából neurotipikus támogatóink is kivették a részüket, akiknek ezúton is köszönetet mondunk.

Szép kora-őszi reggelre ébredtünk szombaton reggel, kedvünket nem szegte a reggel lehullott néhány csepp eső. Csapatunkból a legtöbben busszal vagy vonattal érkeztek Alsótoldra, a rendezvényeknek és estére a szállásnak is helyt adó Toldi Házhoz. A programok semmilyen kötelezettséget sem jelentettek a részvevők számára, azaz mindenki azt tehetett, amihez csak kedve volt. A szervezők természetesen kitettek magukért, s olyan kínálatot vonultattak fel, amelytől nehéz volt távol maradni.

A házban a meghívott szakemberek és segítőink részvételével társas foglalkozásokat tartottunk, egy-egy számunkra fontosabb kérdés köré fonva gondolatainkat. Ezeken ki-ki elmondhatta amit gondol, válaszolhatott az elhangzott kérdésekre, de – ismét csak – a válaszadás itt sem volt kötelező, híven programunk szellemiségéhez. Számomra a barátság-párkapcsolat-szex témakör jelentette a legtöbbet, de – egyebek mellett – az önértékelés és énkép is izgalmas témának bizonyult.

A Toldi Ház vendéglátás terén is bizonyított, már érkezésünkkor frissen sült pogácsával fogadtak bennünket, amihez ki-ki választhatott tejet, kakaót, kávét, teát, kedve szerint, este pedig tábortűz melletti szalonnasütésre voltunk hivatalosak. Az ebéd ízletes volt, többféle menüből válogathattunk. Vendéglátóink azonban nem feledkeztek meg a szórakoztatásunkról sem: a tanyaprogram keretében a közeli „tanyán” a mezőgazdasági-lét rejtelmeiből kaptunk ízelítőt: lovat-traktort, szőlős- és gyümölcskertet, birkanyájat és rétet, valamit számos mezőgazdasági eszközt volt szerencsénk megismerni, miközben hallgattuk a helyiek beszámolóját arról, miként is üzemelhet manapság Budapesttől alig 80 km-re egy, a nógrádi dombok között meghúzódó mezőgazdasági kisüzem, nagyon sok hobbira emlékeztető vonással.

Másnap egy hosszabb szabadidős programra is elmehettünk, a Dongó-túrák szervezőjének segítségével felkeresve a közeli Hollókő várát, a meseszép hollókői házakat, valamit közelebbről megismerkedve a nógrádi erdős-mezős tájjal.

Egy kicsit komolyabb témát ölelt fel az a társas foglalkozás (workshop), melynek keretében a december 7-8. között megrendezésre kerülő Fogyatékos Emberek Európai Napjának programjáról beszélgethettünk. A rendezvény gyerekekről és fiatalokról fog szólni, mottója: „Együtt felnőni egy akadálymentes Európában”.

Kétnapos programunk során a játékról sem feledkeztünk meg, hiszen játékos formában adhattunk javaslatokat egy fontos tevékenység, az „érzékenyítés” esetlegesen más szóval való helyettesítésére, melynek során szavazásra is sor került, mindenki szavazhatott a felmerült javaslatokra. A szavazást izgalmasabbá tették a felajánlott nyeremények: az első helyezett egy értékes könyvet, a második helyeztettek pedig pólót kaptak. A játék során a nyertes javaslatok a következők voltak: autizmosítás, látásmód-közelítés, ráhatás, illetve autizmus-tudatosítás.

Az eredmények kihirdetése után még volt idő a két nap élményeinek átbeszélésére, mely során kiderült, hogy a résztvevők elégedettek voltak a táborral. Megfogalmazódott a terv, hogy lehetőség szerint minden évben kerüljön megrendezésre egy ilyen találkozó. Ebben bízva búcsúztunk el egymástól.

Köszönjük az AOSZ, a Lélekhely Egyesület és a Megismerhető Autizmus Generáció támogatását!

 

 

A rendezvényre regisztrálni ITT lehet.

jamboree-meghivo-20150919

 

A rendezvényre regisztrálni ITT lehet.