AOSZ tagszervezet neve:  Az én világom – Tapolca, a Tapolca és környéki autista gyermekekért Egyesület Az én világom-Tapolca logo (Medium)
Címe:   8300 Tapolca, Dózsa György u. 26. fsz. 1.
Telefonszám:   06 30 470 5108
E-mail cím:   azenvilagom.tapolca@gmail.com
Elnök neve:   Baráth-Szabó Szilvia
Honlap linkje:   
Alapszabály linkje:   kérésre az egyesület elküldi e-mailben
Facebook oldal linkje:  https://www.facebook.com/Az-%C3%A9n-vil%C3%A1gom-Tapolca-A%C3%89VT-452603758220324/?fref=ts
Tagdíj összege:   2000,- FT/év

 

Rövid bemutatkozás:

2014. novemberben indítottam az önsegítő kezdeményezést, főként szülőtársakkal.
18 éve szociális területen tevékenykedem (jelenleg-gyermekvédelem, Család- és Gyermekjóléti Központ Tapolca) és sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy autizmus gyanú esetén nehézségekbe ütközik a szülő, illetve mennyire hiányos az ellátórendszer. Kijelenthetem, ha nem itt dolgoznék, nem tudtam volna mit csináljunk a saját esetünkben, kihez forduljunk. Fejlődik a diagnosztika, viszont a fejlesztési lehetőségek nehezen elérhetőek, kevés az olyan szakember aki autizmusban jártas. Ezért saját és más esetében is tapasztalom, hogy vagy nem kapja meg a gyermek a szükséges óraszámban a fejlesztést, vagy magánúton kénytelenek a szülők, ingázással biztosítani a fejlesztéseket, ha találnak szakembert illetve ha anyagi helyzetük, idejük ezt lehetővé teszi.
Egy idő után rájöttünk arra, hogy fejlődést, pályázati lehetőségeket önálló jogi szervezetként érhetünk el, így 2015. decembertől már bejegyzett Egyesületként folytathatjuk a munkát.
Az elmúlt időszakban a tapolcai Család- és Gyermekjóléti Központ segítségével védőnőknek, óvónőknek tartottunk interaktív tájékoztatást, amit folytatni kívánunk a jövőben iskolákban is, szakember bevonásával érzékenyítő foglalkozás keretében. Részt vettünk a helyi esélyegyenlőségi kerekasztalon, ügyünk érdekében.
Alapító tagjaink közül ketten elvégezték (az egyik én vagyok, másik Pintérné Bea) az autizmus-specifikus mentorszülő képzést, hogy a családjainknak még hatékonyabb támogató hátteret tudjunk biztosítani.
Induló egyesületként fontosnak tartjuk az igények felmérését, mert a korcsoportok között nagy a szóródás, kamaszok és óvodások egyaránt látótérben vannak.
Jelenleg 10 család 9 gyermek tagja van az Egyesületnek, bármikor lehet hozzánk csatlakozni. Vannak családjaink Káptalantótiból, Nyirádról, Ábrahámhegyről, Badacsonytördemicről, tehát a kistérségből.

2016. március 12-én bemutatkoztunk a városnak, figyelem felhívó rendezvényünk által. Vendégünk volt Győrfy Anikó AOSZ alelnök és Lizanka, aktivista.
Polgármesteri támogatással 100.000 ft értékben eszközöket vásároltunk, amit egyénileg használhatnak, szükség szerint egyelőre a családok.

 

Tagszervezet által nyújtott szolgáltatások:

  • Szülőcsoport – tapasztalat csere, ventillálás
  • Konkrét esetre kivetítve fejlesztési lehetőségek, szakemberek felkutatása.
  • Tanácsadás, segítő beszélgetés.
  • Ügyintézés.
  • Családsegítés, családlátogatás.

Egyéb fontos információ:

Az én világom – Tapolca, a Tapolca és környéki autista gyermekekért Egyesület belépési nyilatkozata word formátumban IDE kattintva letölthető.

Mint elnök, sok család megkeresett az elmúlt fél évben, tanácstalanság miatt, gyanú felmerülése miatt. Korosztályban 2-6 év kor közötti gyermekekről van szó, egy kivételével mindegyik gyermek fiú.
Úgy tapasztalom, hogy egyénileg, bizalmas beszélgetés keretein belül szívesebben jelentkeznek a családok, a szülők, egyébként bizalmatlanok, bizonytalanok, vagy már próbálkoznak valamilyen fejlesztéssel, azért nem mernek lépni.
Úgy érzem, szociális szakemberként jól ismerem a szociális hálót, a szociális ellátórendszert, képben vagyok a diagnózishoz vezető lépésekkel illetve, hogy utána mit tehet a szülő. Tapasztalataim illetve az egyesület családjainak tapasztalatai alapján, saját élményeinken keresztül, remélhetőleg hasznos segítséget nyújthatunk a hozzánk forduló családoknak.