Autizmus-specifikus nappali intézmények létrehozása

Ha Neked is már régóta szükséged van arra, hogy megtaláld felnőtt autista családtagod helyét, esetleg a következő években válik aktuálissá, hogy napközbeni ellátását meg tudd oldani, akkor olvasd el hírünket, majd keresd meg az AOSZ Info-Pont irodák egyikét vagy a hozzád legközelebb eső AOSZ tagszervezetet.

Gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy szeretnétek olyan autizmus-specifikus nappali intézményeket, amelyekben az oktatási rendszerből kikerülő fiatal felnőttek egyéni szükségleteinek megfelelő napközbeni ellátását, gondozását, képességeinek megőrzését és fejlesztését biztosítottnak látjátok. Ahol közösségben tölthetik a mindennapjaikat.
Rendkívül fontos, hogy az iskolaévek után az autista fiatal felnőtt társaink ne szoruljanak be a családjukkal otthonaikba, megmaradhasson a családok életformája.

A nagyobb városok feladatai közé tartozik az, hogy ha a helyi lakosság jelzi ezt a szükségletetet, igényt, akkor nappali ellátást nyújtó szolgáltatásokat működtessenek városukban. 

Most van van itt az idő, az önkormányzatoknak most van lehetősége ilyen fejlesztésekre. 

A szülők és az AOSZ dolga az, hogy jelezzük igényünket! Annak érdekében, hogy az autizmust értő, a gyermekeink további fejlődését és mindennapi érzelmi biztonságát szolgáló nappali ellátást nyújtó szolgáltatások jöjjenek létre, nektek kell megtenni az első lépéseket, aztán az AOSZ folytatja az együttműködés! 

ITT kereshetsz minket az igényeddel.

ITT találod meg tagszervezeteinket. 

ITT tájékozódhatsz, ha érdekel, hogyan dolgozunk közösen a tagszervezeteinkkel.

Miért fontosak ezek a szolgáltatások?

Az ilyen intézmények ideális esetben egyéni fejlesztést kínálnak, amelynek célja az, hogy mindenki az adottságaihoz, a spektrumban elfoglalt helyéhez mérten a legmagasabb szintű önellátásra legyen képes. Nem egyszerű megőrzők tehát az ilyen intézmények, hanem az egyéni és szociális kompetenciák lehető legmagasabb színvonalú kibontakoztatásának helyszínei. Mindezek mellett lehetővé teszik a szülőknek azt is, hogy ne kelljen a munkaerő-piacról kilépniük azért, hogy fiatal felnőtt gyermekeiket otthon gondozzák, így egy ilyen intézmény a szakmai és társadalmi hasznossága mellett munkavállalói szempontból is jelentős. 

Miben más egy autista felnőttek ellátására létrejött nappali intézmény, mint az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona?

A nappali ellátás akadálymentes, kiszámítható környezetben zajlik, vizuális segítő eszközök, szükség esetén augmentatív, alternatív kommunikációs eszközök (AAK) használatával. A szakmai programnak fontos célja a korábban megtanult szociális-kommunikációs készségek fejlesztése, alkalmazása, a társadalmi beilleszkedést szolgáló rutinok elsajátítása, a személyre szabott segítő eszközök és környezet. 

Kinek kell biztosítani ezt a szolgáltatást?

A szociális törvény, mint vonatkozó ágazati jogszabály értelmében jelenleg minden olyan magyar települési önkormányzatnak, amelynek lakosságszáma meghaladja a 10.000 főt, kötelező nappali ellátást biztosítania a fogyatékos személyek számára, beleértve az autista személyeket is. 

Az önkormányzatok jelentős része ezt az ellátási kötelezettséget az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonának a fenntartásával teljesíti. Ezek az intézmények azonban többnyire a legjobb szándékaik ellenére sem alkalmasak az autista felnőttek ellátására, hiszen az autizmus esetében egy, a többi fogyatékosságtól alapjaiban eltérő állapotról és szükségletről van szó. Erre a legtöbb Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona sem infrastruktúráját, sem humán erőforrását tekintve nincs felkészülve, felkészítve.