AOSZ Tartalmas Pihenés 2023 tábor – Lásd a világot autista szemmel Egyesület

Az Lásd a világot autista szemmel Egyesület  2023. július 31. és augusztus 11. között Cserkúton tartotta meg a tábort, ahol 8 autizmusban jártas segítő szakember, valamint önkéntesek biztosították a gyermekek zavartalan szórakozását, ellátását.  Olvassátok el beszámolójukat:

“A tábor előkészületei, megvalósítása és lezárása során is nagy hangsúlyt fektettünk az autizmus specifikus szemléletre, módszertanok alkalmazására és akadálymentesítésre.

Előkészületek

A tábor célja az érintett gyermekeknek való élmény nyújtása, mind a mellett pedig a családok segítése a hosszú nyári szünet ideje alatti időszakban. A tábor két hetében a gyermekeket készségeik, képességeik és érdeklődési körük alapján csoportosítottuk. Első héten az alacsonyabban, második héten a magasabban funkcionáló gyermekeket fogadtuk. A két hét programja így különböző volt.

A táborban segítő személyek mind autizmushoz értő, és gyakorlatban jártas szakemberek voltak. A tábor ideje alatt 3 gyógypedagógus asszisztens, 1 autizmus spektrum pedagógiája szakirányos gyógypedagógus, 1 konduktor, 1 óvodapedagógus, 1 tanító-logopédus, és 1 viselkedéselemző segített. Bizonyos napokon önkéntesek is segítséget nyújtottak.

Az előkészületek során több egyeztetést tartottunk a segítőkkel, amik a tábor programjairól, felépítéséről és a gyermekek megismeréséről szólt. Külön alkalmat szántunk a szülők és segítők tábor előtti megismerkedésére és a szülőknek a programok megismerésére. A gyermekek képességeit a tábort megelőzően felmértük, viselkedési szokásaikat, preferenciáikat, averzióikat megismertük.

A tábor helyszínéül szolgáló épület hatalmas belső térrel rendelkezett, nagyjából mintegy 40 m2-es fő helységgel. Új építésű, szolid színekkel, parkettával, kényelmes székekkel és hatalmas asztalokkal kaptuk meg a tulajdonostól a tábor ideje alatt.

Első legfontosabb  teendőnk a tér strukturálása volt: átláthatóvá akartuk tenni a helységet, ennek megfelelően csak a legszükségesebb berendezési eszközöket hagytuk bent. A teret funkciók szerint is felosztottuk. Szőnyeggel jelöltük a szabad játék terét, szőnyeget, párnákat és sátrat helyeztünk a “nyugi-sarok”-ba. Ezt a két teret fizikailag is távolabb alakítottuk ki egymástól, hogy könnyebb legyen a gyermekeknek tájékozódni közöttük. A játékokhoz szabad hozzáférést biztosítottunk egy nagy asztalon, és egy szekrényen, a játékokat mindig rendszerben kialakítva, tematikusan rendszerezve, amik szintén az átláthatóságot, a könnyebb érthetőséget szolgálták.

A tér strukturálása mellett a vizuális támogatásra is nagy hangsúlyt fektettünk: személyre szólóan raktuk ki minden nap a napirendi kártyákat. A gyerekek  kedvenc, vagy már napirend használatában megszokott színeit használtuk alapként a táblákhoz, középen a gyermekről készült fotóval, nevével. Az egyesület segítői, a tábor lebonyolításában segítő munkatársak emellett egységes, külön erre a célra készített pólót viseltek a tábor ideje alatt, melyen rajta volt a nevük, a fényképük, valamint alapszavak képei (segíts, menjünk, kérek). A tábor ideje alatt mindig ezekben a pólókban jelentünk meg, amit gyerekek használtak is kifejező kommunikációra, spontán kommunikációs szándékuk kifejezésére! Ezen túlmenően kisméretű kártyákat, egyéb vizuális ábrákat, folyamatábrákat és PECS mappákat is használtunk.

Tábor megvalósítása:

Minden nap 5-6 segítő segítette a gyermekek mindennapjait. 

A mindennapok során szem előtt tartottuk az olyan alapvető autizmus szakmai szempontokat, mint a megelőzés, egyéni helyzet kezelés, vizuális támogatás. 

A programok során, azon gyermekek számára, akik elfáradtak, felteltek az ingerekkel, vagy nem tudtak részt venni rajta, biztosítottunk olyan külön elfoglaltsági lehetőséget, mely kedvező volt a számukra.

Minden nap törekedtünk arra, hogy a tevékenységeket strukturáljuk, kevés lehetőséget adva az „üres járatos” időszakokra. Az első héten ismerkedős-játszóteres, állatkerti kirándulós, Ökopark kirándulásos, kutyafoglalkozásos és habpartys napokat tartottunk. A második héten nagy hangsúlyt fektettünk a közös játéktevékenységekre (társasjáték, babzsákos közös beszélgetés, közös „kütyü” idő), emellett pedig minden napra valamilyen szervezett program (gyárlátogatás, horgászás, lovas kirándulás, mozi, játszóház) jutott.

Nagyon kevés esetben tapasztaltunk szenzoros túltelítődést, vagy dührohamot. Ezeket időben észlelve megfelelő módon kezeltük, segítettük a gyermeket.

Tábor utómunkálatai:

A tábort követően minden gyermek részére, a saját értelmi képességeinek megfelelően összeállított élménynaplót készítettünk. Ezeket a szülőknek is odaadtuk, néhány gyereknél terápiás környezetben is felolvastuk, megmutattuk, közösen foglalkoztunk vele.

Tábori tapasztalatok

Nagyon kevés lehetőség adódik az érintett gyermekeknek és családoknak nyári napközi táborra a régióban. Sok helyen kizáró az autizmus diagnózis, vagy adott esetben nem tudják megfelelően ellátni a gyermekeket a tábor ideje alatt. Az idei évben azt tapasztaltuk, hogy sikerült ismét nagyon sok pozitív és jó élménnyel gazdagítani a gyermekeket. Voltak első megtapasztalások, akik először voltak táborban, vagy első alkalommal próbáltak ki valamit, például mozit. Sok gyermek, aki eddig nem tudott kapcsolódni társaihoz itt megtalálta a közös tevékenységet és szórakozást egy-egy kortársával, vagy egy segítővel. Új érdeklődési körök felé is nyitottak, például egy kisfiú itt kezdetett el először gyurmázni, amit utána otthoni s folytatott. Egy kisfiú legyőzte a kutyáktól való félelmét. Több szülő is beszámolt róla, hogy örömmel jött a gyermek reggelente a táborba. 

Egy-két szülői beszámoló

„Köszönjük szépen, hogy részt vehettünk a táborban. Barnus első tábori élménye volt. Minden nap vidáman jött haza, tetszett neki, jól érezte magát. Hatalmas élmény volt neki, hogy rögtön az első napon tudott csatlakozni a csoporthoz, barátkozni.

Ami nekem nagyon tetszett, hogy a tábor tematikája lekövette a gyerekek érdeklődési körét. Gondolok itt például a délutáni kütyü időre. Szerintem ez hatalmas ötlet, mert így sokkal felszabadultabbak lehettek, biztos pont volt a napjukban. Ami nekem még nagyon tetszett, hogy minden napra jutott egy kis apróság, ami emlékül szolgál. Illetve motivációként is remekül teljesített 😉 Peonza, pecás érem, patkó stb. Barnus még sokáig fogja mondogatni, mit miért kapott 🙂 Barnus szavaival élve “ha itt ilyen jól érzem magam, akkor jöhetek máskor is anya”. Abszolút biztonságban éreztem nálatok őt, reméljük jövőre újra találkozunk tábori körülmények között is .”

„Nem tudom szavakba önteni, hogy Dominikom milyen jól érezte magát a táborban.  Minden reggel mosolyogva fogta a táskáját, lelkesen vitte és indultunk.  A parkolóban megálltunk és mint akit puskából lőttek ki futott be hozzátok. Nagyon jó volt a program összeállítás és változatos. A szervezés előtt pedig le a kalappal. Nem beszélve a kitartó, szeretet teljes, odafigyelő munkátokról. Kisfiam nagyon jól érezte magát és rengeteg élménnyel gazdagodott. Sok mindent tanult tőletek és társaitól. Köszönöm szépen az elismerő munkátokat és remélem jövőre is találkozunk a táborban mindenkivel.”

A tábor több támogató és pályázat együttes támogatásával valósult meg.