AOSZ Nap 2019 – bemutatkozott a DATA app!

Az uniós forrásból megvalósuló DATA projekt keretében elkészült DATA applikációt is kipróbálhatták az érdeklődők a 2019. évi AOSZ Napon szombaton, Budapesten. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának budapesti épületében tartott egész napos rendezvényen szakértői segítség mellett tesztelhették az érdeklődők az alkalmazást. Emellett több más témában is előadások várták a résztvevőket, és workshopbeszélgetések keretében 12. Autism Europe Nemzetközi Kongresszus legfontosabb témáit is feldolgozták az előadók. Az eseményt az immáron hagyományos Autizmus Börze is színesítette.

Az eseményt Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy az informatikát a fogyatékosságügy szolgálatába állítsák. Emlékeztetett, a kormány a Széchenyi 2020 programon keresztül összesen 4 milliárd forintot biztosít a fogyatékos embereket képviselő nagy országos a szervezeteknek, hogy javaslataik alapján tudják segíteni saját célcsoportjaikat az infokommunikáció és az akadálymentesítés területén. Az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte az AOSZ DATA projektjét, amely – a társszervezetek ide kapcsolódó programjaihoz hasonlóan – leginkább azzal segíti az autizmussal élők mindennapjait, hogy könnyebbé teszi a másokkal történő kommunikációt.

Dr. Győri Miklós, a DATA projekt szakmai vezetőjének prezentációját követően Kővári Edit, az AOSZ elnöke kijelentette, hogy mérföldkőnek számít a Szövetség életében és az autizmus területén is a mai alkalom, hiszen hosszas szakmai előkészítés után végre megindulhat az alkalmazás tesztidőszaka is. Kővári Edit szerint applikáció világújdonságnak számít, amely ráadásul egyedülálló magyar fejlesztés is, ami elősegíti az evidencia alapú módszerek alkalmazását és minden autista személy számára érdemi segítséget jelenthet a mindennapokban.

megnyitót követően az idei évben is átadta az AOSZ a tavaly Egle Botond autista társunk által alapított Senpai Díjat, amit minden évben olyan emberek és szervezetek vehetnek át, akik segítő szándékkal, befogadóan fordulnak autista embertársaik felé, segítik és támogatják őket céljaik elérésében. Az idei évben a díjat Csepregi András pedagógiai szakpszichológus, a Budapest XXI. kerületi Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a békéscsabai Ozon Bike Spinning Edzőterem vehette át.

A nap hátralevő részében számos más szakmai előadás is várta az a rendezvényen résztvevő érintetteket, szakembereket: szó esett a MASZK Kutatásról, a Csillagbusz Iskolai Inklúziós Programról, Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Közhasznú Központ keretei között működő Területi Autizmus Munkacsoportokról, valamint 12. Autism Europe Nemzetközi Kongresszus témáiról is, amelyen az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága 4 millió forintos segítségével AOSZ 12 szakértője vehetett részt.Az idei AOSZ Napot Nemes András Bence autista tanuló csatahajómodelljeit bemutató “Mindenki ugyanúgy más” című kiállítása is színesítette, amelyek a Mezőkovácsházi Járási Hivatal segítségével jutottak el Budapestre.

A rendezvényen készült képeket megtekinthetik Galériánkban.

A Széchenyi 2020 Program keretében az AOSZ EFOP-1.1.5-17-2017-00007 számú “DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” című projektjéről a www.data.aosz.hu oldalon találhat bővebb információt.

Forrás: MTI, HírTV, AOSZ.hu