AOSZ tagszervezet neve:  Autisták Rehabilitációjáért, Oktatásáért és Neveléséért (ARON) Siófoki Egyesület ARON logo (Medium)
Címe:   8600 Siófok, Mező utca 122.
Telefonszám:   06 20 773 9956
E-mail cím:   info@aron-siofok.hu
Elnök neve:   Tóthné Vámosi Gyöngyvér Ágnes
Honlap linkje:   http://www.aron-siofok.hu/
Alapszabály linkje:   http://www.aron-siofok.hu/dokumentumok/alapszabaly
Facebook oldal linkje:   https://www.facebook.com/aronegyesulet.siofok?fref=nf
Tagdíj összege:   2000,- Ft/év

 

Rövid bemutatkozás:

Az egyesület 2015 szeptember 5-én alakult Siófokon, autista gyermeket nevelő szülőkből és szakemberekből, 15 fővel. Elsődleges célkitűzése, hogy a Siófoki Kistérségben érintett családokat támogassa a jogosultságokkal kapcsolatos információnyújtás, szülőklubok, közösségi programok és szemléletformáló rendezvények szervezésével.
Célunk, hogy a helyi közösség számára megteremtsük a fejlesztéssel, ellátásokkal kapcsolatos feltételeket, elsősorban a saját környezetünk számára. A helyi önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel karöltve szeretnénk kiküszöbölni az ellátásokkal kapcsolatos hiányosságokat, és a Helyi Esélyegyenlőségi Program kialakításában együttműködni a helyi döntéshozókkal az autista személyek és családjaik életkörülményeinek javításában.
Induló lépésként 2015 decemberében szerveztük meg a szülőket, családokat támogató jogszabályokkal és ellátásokkal kapcsolatos információs tréningünket, ‘Jogos önvédelem’ címmel. Csatlakoztunk az AOSZ vidéki hálózatához és részt vettünk a hálózati napokon, ahol az országos közösség építésén kívül számos hasznos információra és módszertani ismeretre szert tettünk. Az itt szerzett tapasztalatok elősegítik, hogy a saját működési területünkön hatékonyabb és közvetlenebb ellátást nyújtsunk az érintettek számára. A saját térségünkben hiánypótló szervezetként kapcsolatot teremtettünk a Somogy Megyei Családi Esélyteremtési és Önkéntes Házzal, a Napkerék egyesülettel, amelynek kezdeményezésére Egyeztető Kerekasztal keretében a szakmai szervezetek előtt is feltárhattuk az autizmussal kapcsolatos regionális problémákat. 2015-ben a városi Jótékonysági Vásár keretében bemutatkoztunk, kedvezményezettjei voltunk és közösségi programokat szerveztünk. 2016-ban az Autizmus Világnapján már a helyi Balatunning Egyesülettel együtt futottunk az autista emberekért, a Ragyogj Kéken program keretében pedig kivilágítottunk a Siófok jelképének számító Víztorony épületét.
Szeretnénk elérni, hogy az autizmus ne számítson többé tabunak és azok az érintettek is közösségre találhassanak, akik a problémájuk és az információ hiányából fakadó hiányosságok miatt eddig a négy fal közé kényszerültek.

 

Tagszervezet által nyújtott szolgáltatások:

  • szülőklubok, szülői tanácsadás, szülőtréningek szervezése,
  • mentorszülői szolgáltatás,
  • ellátásokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos információnyújtás,
  • érzékenyítő és szemléletformáló programok szervezése, iskolákban, rendhagyó osztályfőnöki órák
  • helyben, vagy közelen elérhető terápiákkal, fejlesztésekkel kapcsolatos információnyújtás
  • egyéni megállapodás szerint, köznevelési intézmény szakmai támogatásának elősegítése,
  • AOSZ házi könyvtár működtetése,
  • közösségi programok szervezése

 

Egyéb fontos információ:

Az Autisták Rehabilitációjáért, Oktatásáért és Neveléséért (ARON) Siófoki Egyesület belépési nyilatkozata word formátumban IDE kattintva letölthető.